Nienke Alma is een gepassioneerde en all-round Agile Coach. Ze is resultaatgedreven en gebruikt daarbij doorzettingsvermogen, een scherpe blik en een flinke portie creativiteit. Mensen en teams helpen het beste uit zichzelf te halen: daarvoor wil ze tot het uiterste gaan.
Nienke omarmt verandering. Continue leren en verbeteren zijn een rode draad in haar carrière. Daarbij zoekt ze graag de verbinding met vakgenoten, zowel nationaal als internationaal. In de afgelopen jaren heeft Nienke regelmatig workshops en presentaties gegeven op conferenties. Inspiratie die ze daar opdoet blijkt steeds weer waardevol om toe te passen in haar eigen experimenten om creatieve oplossingen te vinden voor complexe problemen.
Presentatie tijdens het jaarcongres:
Continue verbeteren met cognitieve belasting: een waardevol experiment.
Beschrijving:
Het is een bekende situatie: je werkt met een team van getalenteerde mensen en toch functioneert het niet. De ambities zijn groot, maar keer op keer worden de doelstellingen niet gehaald. De teamleden zijn gefrustreerd en klagen over de werkdruk. Gelukkig is er ook nog een ander team waar alles soepel lijkt te werken. Tijd voor een passende oplossing! Een deel van het werk wordt overgedragen naar dat team en twee ontwikkelaars gaan met dit werk mee. Maar is dit een passende oplossing? Hoe weet je dat de werkdruk écht is verminderd?
Nienke Alma besloot om in zo’n situatie naar de cognitieve belasting te kijken. In de jaren ’80 introduceerde John Sweller de cognitieve belastingstheorie (Cognitive Load Theory). Deze theorie, die oorspronkelijk vooral in het onderwijs werd toegepast, beschreef het effect van de belasting van het kortetermijngeheugen of werkgeheugen op de effectiviteit van mensen. Recenter is deze theorie opnieuw onder de aandacht gebracht in het boek Team Topologies van Manuel Pais en Matthew Skelton. Zij richtten zich vooral op de cognitieve belasting van teams. Als je teams optimaal wilt laten functioneren, is het volgens hen van belang om bewust rekening te houden met de cognitieve belasting.
In haar presentatie staat Nienke eerst stil bij de drie typen cognitieve belasting zoals uitgelegd in Team Topologies. Vervolgens neemt ze je mee in haar experiment om deze cognitieve belasting te meten. Welke vragen moet je stellen om inzicht te krijgen in cognitieve belasting? Hoe neem je de teams mee in het experiment? En leverde het daadwerkelijk nieuwe inzichten op? Eén conclusie werd in ieder geval snel duidelijk: cognitieve belasting van teams biedt een interessante invalshoek voor iedereen die zich bezighoudt met continue verbetering van de effectiviteit van teams.