Over the last years, Scaled Agile Framework has become the standard for large scale agile implementations. Jacques has witnessed that SAFe implementations are often challenging – and don’t always bring the expected predictability and deliver less than expected.
For over 10 years he has focused on lending his IT delivery and agile expertise to help organizations become successful with their agile transformations.
Jacques Dunselman is
Presentatie tijdens het jaarcongres:
Program level forecasting – agile in control.
De uitdaging voor business- en IT-executives
Beschrijving:
De probleemstelling
– Executives (business en IT) verwachten gecommitteerde mijlpalen
– Grote werkpakketten worden door meerdere teams gerealiseerd
– Teams zijn autonoom in het schatten van werk in de teams – hebben verschillende referenties – en hanteren vaak verschillende schattingsmethodieken (uren of dagen, fibonacci punten, t-shirt sizing)
– Definition of Done tussen teams kan verschillen – dit heeft ook impact op de schatting
– Teams zijn vaak nog steeds bang voor de ‘blame game’ en zijn op voorhand niet gecharmeerd van de door SAFe voorgestelde genormaliseerde story punten – waardoor transparantie kind van de rekening is.
Hierdoor is het op programma/ART-niveau zeer uitdagend om een voorspelbare forecast af te geven – en komt het vertrouwen van de Business in IT verder onder druk te staan.
SAFe heeft verschillende mechanismes om naar de toekomst een planning af te geven – denk daarbij aan de programma roadmap. Ook geeft SAFe een aanzet tot genormaliseerde story punten om de hoeveelheid werk naar de teams beter te kunnen inschatten en vergelijken. In de praktijk blijkt het lastig dit op een herhaalbare en voorspelbare manier te realiseren.
De uitdaging
Hoe krijgen we op programmaniveau goed zicht op het te leveren werk door de teams, zorgen dat dit transparant is,
en omgezet kan worden in een haalbare releasekalender?
Workshop inhoud
In deze workshop laten Jacques Dunselman en Jurgen Bluemink aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe een
betrouwbare programma releasekalender gerealiseerd kan worden door:
– Werk op feature niveau (programma/ART niveau) onafhankelijk van de teams in te schatten
– Met behulp van historische data (’empirisch plannen’) op team- en programma/ART niveau de doorlooptijd van deelpakketten te bepalen
– Werk in deelpakketten vervolgens aan teams toe te wijzen
– Een relatie te leggen tussen schatting en realisatie op teamniveau en de schatting en realisatie op programma/ART niveau
U gaat hiermee zelf aan de slag waarmee u een goed beeld krijgt van wat er nodig is om tot een voorspelbare releasekalender te komen.
Klik hier voor het programma-overzicht.