‘Het niet stellen van prioriteiten is de grootste bedreiging voor een Agile organisatie’

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt ervaren steeds meer medewerkers een grote hoeveelheid aan taken die op hun lijstje staan. Het stellen van prioriteiten wordt in deze dynamische wereld dan ook steeds belangrijker, stelt Melissa Reeve. Sterker nog: de mede-oprichter van Agile Marketing Alliance noemt het ontbreken van prioriteiten de grootste bedreiging voor een Agile organisatie. Een lek in het systeem dat de productiviteit en het moreel langzaam beïnvloedt. Het brengt ons op de vraag: ‘Wat moeten organisaties doen om hun bestaansrecht te blijven behouden?

We vroegen het Melissa Reeve en spraken haar – met alle veranderingen, gebeurtenissen en onzekerheden van de afgelopen tijd in het achterhoofd – over haar kijk op ‘The True Face of Agile’. Hoe zorgen Agile organisaties ervoor dat prioriteiten, al dan niet, op een juiste manier gesteld worden? En hoe kun jij daar als Agile professional een rol in spelen?

 

Een verborgen lek

‘Het ontbreken van prioriteiten is een verborgen lek waar veel organisaties zich niet bewust van zijn’, begint Melissa Reeve haar verhaal. ‘Organisaties en mensen die Agile werken gaan er vaak vanuit dat het stellen van prioriteiten hen goed afgaat. Ze werken immers Agile. Toch blijkt dat in werkelijkheid tegen te vallen. Dat is voor mij dan ook het ware gezicht van Agile: prioritering gebeurt lang niet zo effectief als dat het zou moeten. Het stellen van prioriteiten brengt immers een hoop verborgen uitdagingen met zich mee.’

‘Marketingteams binnen organisaties zijn gewend aan het uitvoeren van taken die standaard op hun lijst staan’, aldus Reeve. ‘Ze zijn geneigd om eerst te doen wat ze altijd doen, voordat ze aan taken beginnen die bijdragen aan de groei van de organisatie.’ Reeve bedoelt daarmee niet dat het uitvoeren van de dagelijkse taken per definitie niet bijdraagt aan groei, maar wel dat het zorgt voor verlies van richting. ‘Als al het werk dat we doen niet de gewenste resultaten oplevert, is het enkel ‘werk dat gedaan moet worden’ in plaats van ‘werk dat presteert’.

Voor het bestaansrecht van een organisatie noemt Reeve het dan ook essentieel dat marketingteams de waarde die ze klanten bieden, centraal stellen. ‘En dat betekent concreet dat teams moeten transformeren naar een werkwijze waarin resultaat de aandacht krijgt’, licht ze toe. ‘Dat vereist een verandering in de manier waarop we denken, maar ook op de manier waarop we werken. Focus niet langer op het werk dat moet gebeuren, maar geef resultaat de prioriteit.’

 

Analyse van systemen en structuren als startpunt voor groei
Het centraal stellen van resultaten vereist een transformationele verandering binnen marketingteams. ‘Teams die van resultaat hun prioriteit willen maken, moeten allereerst de huidige structuren en systemen in kaart brengen’, vertelt Reeve. ‘Het analyseren van alle taken op de lijst met een resultaatgerichte blik helpt teams kritisch te kijken naar wat ze de afgelopen tijd hebben gedaan. Draagt het versturen van de wekelijkse nieuwsbrief bij aan groei van het bedrijf? Welk effect hebben online advertenties teweeg gebracht? Ofwel: welke taken hebben prioriteit en welke niet?’

‘Als marketingteams inzichtelijk hebben gemaakt wat wel resultaat oplevert en wat niet, wordt het stellen van andere prioriteiten ineens heel logisch’, aldus Reeve. ‘Dat wil overigens niet zeggen dat het makkelijk is om prioriteiten te stellen. Het vereist zowel van teams als managers een inschattingsvermogen in welke taken prioriteit hebben en welke taken ook op de plank gelegd kunnen worden.’

 

Prioriteiten stellen betekent grenzen aangeven
Een vraag die logischerwijs volgt op het advies van Reeve is: ‘Hoe zorgen teams ervoor dat prioriteiten op een juiste manier gesteld worden?’ Reeve zelf noemt dat een uitdaging. ‘Mensen hebben hun eigen voorkeuren en zullen geneigd zijn om datgene te doen wat in lijn is met hun doelen en ambities. Het is de kunst om als organisatie met elkaar om de tafel te zitten en te bespreken hoe persoonlijke prioriteiten gecombineerd kunnen worden met prioriteiten in organisatiebelang.’

Volgens Reeve is het zaak dat niet langer teams verantwoordelijk zijn voor prioriteiten, maar de leiders van een organisatie. ‘Daarmee zeg ik niet dat marketingteams geen inspraak hebben in het stellen van prioriteiten, maar wel dat de verantwoordelijkheid bij de leidinggevenden ligt. Ga met elkaar in gesprek, evalueer regelmatig en stel heldere prioriteiten. Zo zullen teamleden niet langer afgeleid worden en hun prioriteiten efficiënt en resultaatgericht kunnen uitvoeren.’

 

Wie is Melissa Reeve?

Melissa Reeve is mede-oprichter van de Agile Marketing Alliance en SAFe-expert met meer dan 25 jaar ervaring als consultant in Agile. Melissa is een spreker en leider op het gebied van Agile-marketing en leidde samen met anderen de nieuwste evolutie van het Agile Marketing Manifesto.

 

Benieuwd hoe je als team prioriteiten stelt die bijdragen aan de groei van de organisatie? Melissa Reeve zal tijdens het jaarlijkse Agile Consortium congres op 17 november 2022 spreken over haar kijk op ‘The True Face of Agile’. Interesse in het bijwonen van haar presentatie? Meld je nu aan!

 

Share: Pinterest
RSS
LinkedIn
Share